Úvod > Blog
 
nivo_slider3.jpg
 
 
 
 

Blog

Predávate tonery do tlačiarní? Poradíme Vám ako sa nedostať do zbytočných problémov !!!!!

Pokiaľ predávate tonery dávajte si veľký pozor na porušenie patentov výrobcov tlačiarní a na chybné označovanie predávaných tonerov. V prípade predaja tonerov porušujúcich patenty Vám hrozí náhrada škody držiteľom patentov, trestné stíhanie, vysoké pokuty a zákaz činnosti.

Väčšina predajcov však vôbec netuší, že denne predáva tonery porušujúce patenty. Ako predajca kompatibilných, alebo renovovaných tonerov vždy nesiete právnu zodpovednosť z predaja tonerov porušujúcich patenty, pričom väčšina kompatibilných tonerov prakticky nieje možné vyrobiť bez porušenia ochrany duševného vlastníctva.

Od rizika sú oslobodený iba koncový uživatelia, ktorý takéto tonery používajú iba pre svoju potrebu, ale nie k ďalšiemu predaju.

Každý, kto predáva alebo uvažuje o predaji tonerov, by sa mal najskôr zoznámiť s právnimi rizikami, ktoré z takéhoto predaja plynú.

Väčšina originálnych tonerov výrobcov tlačiarní sú chránené jedným alebo viacerými patentmi týkajúcich sa vzhľadu, alebo funkčnosti toneru. U takýchto chránených tonerov prakticky nieje možné vyrobiť kompatibilný toner bez toho, aby došlo k porušeniu niektorého z patentov, pretože taký toner by musel mať odlišný vzhľad, prípadne odlišnú funkčnosť.

Na európskom trhu sa smú legálne predávať iba tonery, v ktorých niesú porušené žiadne patenty (obvykle takéto tonery nieje možné bez porušenia patentov vyrobiť) a tonery, ktoré sú správne repasované. U správne repasovaných toneroch sú použité vždy originálne súčiastky chránené patentami a je z nich odstránené originálne označenie výrobcu.

Tonery, ktoré porušujú patenty tým, že sú do nich dávané aj nové vyrobené časti chránené patentami sa vyrábajú v obrovských množstvách a bežne sa predávajú aj na Slovensku.

Existuje niekoľko zásad, ako riziko obmedziť na minimum:

1.  Vyberte si toner od výrobcu v Európskej únii. Vďaka vymáhateľnosti práva v rámci Európskej únie výrobcovia sídliaci v krajinách EU s vysokou pravdepodobnosťou nebudú produkovať tonery, ktoré by porušovali patenty, či obsahovali zdraviu škodlivé látky.

2. Väčšina tonerov z ponuky výrobcu bude renovovaných, žiadne nové vyrobené - kompatibilné. Nové vyrobené budú iba takzvané tonerové cartridge - zásobníky - jednoduché obaly obsahujúce iba tonerový prášok, bez zložitejších mechanických súčastí.

3. Z renovovaného toneru budú odstránené identifikačné znaky pôvodného výrobcu. Na tonery nebude nikde logo originálneho výrobcu, u niektorých značiek bude vybrúsené miesto s vyrazeným logom výrobcu tlačiarne.